21 June 2021
Eind 2020 kondigde Atlas Professionals (Atlas) aan als civiele dienstverlener de centrale walbewaking over te nemen van de Koninklijke Marine. Nu de eerste professionals gerekruteerd zijn en de training in volle gang is, nemen we een kijkje in de keuken. Hoe verloopt het met de al aangenomen storingsmonteurs, centralisten en veiligheidsmedewerkers?
Centrale walbewaking
Wanneer onderzeeboten, fregatten en mijnenjagers van de Koninklijke Marine in Den Helder aan de kade liggen, worden de schepen continu gemonitord op storingen. Deze taak wordt waargenomen door de centrale walbewaking (CWB), waarvoor Atlas drie typen functionarissen levert: een centralist (MBO-2), een storingsmonteur (technische MBO-4) en een veiligheidsmedewerker (VMBO). Naast het leveren van personeel zal Atlas na de intensieve samenwerking met een opleiding van de Marine tijdens een transitieperiode ook de coördinatie volledig op zich nemen.
Nieuwedieper Tony Verschoor is als accountmanager bij Atlas Professionals nauw betrokken bij de CWB. Hij is dan ook dagelijks op het Marineterrein te vinden. “Dagelijks worden onze professionals klaargestoomd voor hun nieuwe rol. De opleiding van onze professionals wordt door de Marine intern verzorgd onder begeleiding van ervaren instructeurs,” legt Tony uit.
“De opleiding wordt grotendeels begeleid door de TD’ers (ed. marinepersoneel technische dienst) van het desbetreffende schip. Zij weten precies hoe alles werkt en nemen de tijd om het goed uit te leggen. Het is dus een praktijkgerichte opleiding, waarbij je eigenlijk direct aan de slag gaat. Naar mijn idee een ideale manier om kennis op te doen!”, aldus Wesley Donks, Storingsmonteur in opleiding.
Kwalitatieve opleiding
Momenteel lopen er twee klassen naast elkaar, die van Centralist en Storingsmonteur. “Als Centralist ben je verantwoordelijk voor alle binnenkomende storingen van de schepen die zijn aangesloten op de CWB. De storingsmonteurs lopen standaard controlerondes en gaan aan boord als een storing niet vanaf afstand verholpen kan worden. De achtergrond en leeftijd van de kandidaten is zeer divers, waaruit blijkt dat de functies eigenlijk voor veel personen aantrekkelijk zijn,” licht Tony toe.
Tijdens hun opleiding komen de professionals aan boord op veel verschillende type schepen en doen de ervaring veelal in de praktijk op. De klassen worden bewust relatief klein gehouden met maximaal zes personen per groep, mede om de kwaliteit van het onderwijs te borgen. De communicatie tijdens de opleiding is open en de cursisten worden uitgedaagd om mee te denken en feedback te leveren.
“Het leuke aan deze monteursopleiding is dat het breed georiënteerd is en dat het niet blijft bij één soort installatie of systeem. Daarnaast word je als storingsmonteur opgeleid om verschillende type marineschepen te mogen beheren,” getuigt Wesley.
“De focus ligt op het leren doormiddel van praktijkervaring, want welke storingen of calamiteiten zich voor zullen doen is vooraf niet te voorspellen. Dit houdt het werk interessant en uitdagend. Je zet acties in op afstand en lukt dit niet, dan ga je aan boord van het desbetreffende schip,” besluit Tony.
Kandidaten
De eerstvolgende opleiding is die voor de functie van storingsmonteur en start in augustus. Om storingsmonteur te worden, dien je minimaal te beschikken over een technische opleiding op MBO 3 of 4 niveau. Heb je dat niet, maar kun je dit aantoonbaar compenseren door je ervaring, dan komt Atlas alsnog graag met je in gesprek. Voor alle vacatures op de Marinebasis Den Helder verwijst de detacheerder door naar de website centralewalbewaking.nl.